Voorde Generatie Z

Een wereld van mogelijkheden - fantastisch of beklemmend?

Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat de huidige generatie, Generatie Z, door de hoge verwachtingen uit de maatschappij niet alleen eerder ‘opgebrand’ raakt dan eerdere generaties, maar ook meer keuzestress ervaart.

Generaties zijn groepen mensen, geboren in eenzelfde periode, die zich vaak met elkaar verbonden voelen omdat ze een geschiedenis delen en dezelfde gedragspatronen hebben.

Dit zijn wij! Wat heeft ons gevormd? Waarom reageren we soms hetzelfde en soms heel anders? En waarom heeft juist Generatie Z zoveel last van prestatiedrang en keuzestress?

Op dit moment zitten de Gen Z’ers (jongeren en jongvolwassenen van nu) nog in hun formatieve jaren. We kunnen daardoor nog geen definitieve antwoorden geven over hun normen en waarden, maar al wel enkele trends herkennen: Zo zijn de jongeren uit Generatie Z geboren digitalen en zijn zij getraind in het filteren, factchecken en verwerken van informatie.

Wat we in onze haast om Gen Z te verklaren en bereiken misschien vergeten, is dat ook deze jongste doelgroep niet homogeen is. Net zoals bij eerdere generaties liggen ook bij de tieners en twintigers van nu hun onderlinge normen, waarden en levensstijlen uit elkaar. We horen wel over de tienduizenden jongeren die naar Den Haag afreizen om daar tegen het klimaatbeleid te protesteren, maar hoeveel bleven er thuis omdat het hen weinig uitmaakte? Er zijn heel veel technologisch vaardige kinderen, maar hoe vaak hoor je over de groep die niks heeft met video’s op TikTok?

Wat de jongeren van nu anders doen dan hun voorgangers en wat voor hen bepalend zal zijn? Dat moet nog blijken. Toch waagt Museum De Voorde in de tentoonstelling ‘Dit zijn wij!’ een poging.

Aan jongeren in ons museum werd dit jaar gevraagd welke naam ze aan de Generatie Z (of Generatie ?) zouden willen geven. Een greep uit de antwoorden:

Via de Glazen Bol in de tentoonstelling kunnen bezoekers daarnaast voorspellen wat de belangrijkste waargebeurde en/of toekomstige gebeurtenissen van deze generatie zouden kunnen zijn. De volgende gebeurtenissen kregen de hoogste scores:

Wil jij ook meedenken over hoe we Generatie Z beter kunnen begrijpen of wil je voorspellingen doen over welke gebeurtenissen bepalend zijn voor de jongeren van nu? Kom dan naar Museum de Voorde en laat je stem horen!