'Weet je nog WEL!'

'Weet je nog WEL!' dementievriendelijke rondleidingen in Museum De Voorde.

Museum De Voorde en ontmoetingscentrum Carpe Diem maken het museum dementievriendelijk. Momenteel is de tentoonstelling ‘Dit zijn wij!’ te zien over generaties en alles wat ze delen. In samenwerking met ontmoetingscentrum Carpe Diem organiseert het museum binnenkort speciale rondleidingen door 'Dit zijn wij!' voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Nadruk op wat mensen nog WEL weten!

Mensen uit dezelfde generatie maken samen ingrijpende gebeurtenissen mee, bijvoorbeeld een aanslag of een crisis. Ze delen belangrijke vernieuwingen, zoals de opkomst van internet. Maar ook hoogtepunten in mode, muziek en televisie. De tijd waarin je volwassen wordt, zo tussen je 15de en 25ste jaar, is daarbij bepalend.

Mensen met dementie hebben vaak nog wel herinneringen aan deze invloedrijke periode. Deze rondleiding legt hierdoor de focus op de jaren '50, '60 en '70. Door middel van herkenbare verhalen en voorwerpen uit het dagelijks leven halen we samen herinneringen op.

Samenwerking

Culturele interventies worden steeds belangrijker in de dementiezorg. Dat komt door het positieve effect op zingeving, kwaliteit van leven en welzijn. Activiteiten die bewust herinneringen ophalen, zijn niet alleen leuk, maar geven ook zelfvertrouwen. Daarom ontstond het idee voor een samenwerking met het ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun naasten.

De pilotgroep, een gespreksgroep van Carpe Diem, heeft ons geadviseerd over hoe de rondleidingen aangepakt moeten worden. Behapbaar, niet te veel prikkels, veel ruimte voor eigen inbreng en in een prettig tempo. Ook hebben zij de titel van het project bedacht: ‘Weet je nog WEL!’

Dementievriendelijk

Alle vrijwilligers en medewerkers hebben de training van Samen dementievriendelijk gevolgd. Tijdens de training leert het personeel hoe te handelen in bepaalde situaties; hoe GOED om te gaan met mensen met dementie. Na afloop heeft iedereen een persoonlijk certificaat in ontvangst kunnen nemen.

Kijk hier om te boeken en voor meer informatie.