STOER geopend!

Afgelopen zondag 4 juli 2021 opende Museum De Voorde met veel trots de twee tentoonstellingen ‘STOER: Spierballen, Stiletto’s en Superhelden’ en ‘STOER: de Verhalen’.

Over STOER

Stoer is een krachtig woord. Je denkt misschien eerst aan je gespierde vriend, je heldhaftige oom die brandweer is, of aan typisch 'macho' gedrag. In de twee tentoonstellingen gaat Museum De Voorde echter verder dan het eenzijdige beeld van 'stoer zijn' en laat zien dat je op verschillende manieren stoer kunt zijn, ongeacht jouw seksualiteit, gender, geloof of (culturele) afkomst. In ‘Spierballen, Stiletto’s en Superhelden’ doen we dat op interactieve wijze, aan de hand van (stereotype) stoere voorwerpen, afbeeldingen en verhalen van mensen die onconventionele keuzes maakten. In ‘STOER: De Verhalen’ duik je in de verhalen van negen diverse Zoetermeerders, die in een fotoserie door Karine Versluis zijn vastgelegd.

Tijd voor een genuanceerd, eigentijds en meerstemmig beeld van ‘stoer zijn’. 

Wethouder Robin Paalvast opent de tentoonstellingen 'STOER: Spierballen, Stiletto's en Superhelden' en 'STOER: De Verhalen'.

Plan je bezoek

‘STOER: Spierballen, Stiletto’s en Superhelden’

In de familietentoonstelling ‘Spierballen, Stiletto’s en Superhelden’ onderzoek je ‘stoer zijn’ op een actieve, speelse en inspirerende manier.  Je leert over het traditionele, stereotype ‘macho’ beeld van stoer zijn, en vervolgens over het ‘stoer zijn’ van nu. Ontdek verhalen van mensen die onconventionele, stoere keuzes maakten in hun leven. Zoals Isabella Wijnberg die non is maar ook als advocaat op de Zuidas werkt, of Sander den Baas die zich, tegen alle meningen in, op zijn 20e ontpopte tot dragqueen Lady Galore. We dagen de bezoeker op een speelse manier uit na te denken over de vragen: zijn jongens stoerder dan meisjes? Durf je het risico te lopen een schok te krijgen? Of om op hele hoge stiletto’s te lopen. Ontdek wat jij stoer vindt aan jezelf en aan een ander.

Jonge bezoeker plakt stickers bij de vragen die in de tentoonstelling zijn verspreid
Bezoeker opent het verhaal van Lady Galore, dragqueen in Amsterdam, waarbij de grote rode jurk hoort.

‘STOER: de Verhalen’

Documentair fotograaf Karine Versluis fotografeerde Zoetermeerders die binnen en buiten het stereotype beeld van stoer vallen, en onderzocht met hen wat nu écht stoer is. ‘Stoer: de verhalen’ is een serie persoonlijke portretten met verschillende uitingen van stoer zijn. Eén van de portretten is bijvoorbeeld van Shania (11 jaar): zij werd erg gepest. Ze is op de vechtsport Krav Maga gegaan om zichzelf weerbaar te maken. Margret (59 jaar) was een veelpleger, die haar criminele verleden achter zich heeft gelaten. Ze heeft nu eindelijk een eigen huurwoning. Bo (26 jaar) is non-binair en is actief in de Black Lives Matter beweging.

Wat de deelnemers met elkaar gemeen hebben, is dat ze hun eigen pad volgen. De geportretteerden zijn op een neutrale manier gefotografeerd. Aan de buitenkant kun je niet altijd zien hoe stoer iemand is. Stoerheid hoeft niet groot en luidruchtig te zijn. Je kunt stoer zijn door trouw te zijn aan jezelf. Het werk van Karine Versluis is te zien geweest in diverse media en musea in binnen- en buitenland. Naast haar bezigheden als fotograaf, werkt Karine Versluis als jeugdmaatschappelijk werker.

Karine Versluis en Sabine Huls bij de tentoonstelling 'STOER: De Verhalen'

Met de twee tentoonstellingen laat Museum De Voorde een genuanceerd, eigentijds en meerstemmig beeld van ‘stoer zijn’ aan jou zien.

Plan je bezoek

Nieuwsoverzicht