TICKETS

Collectie Populair Design

In huis zie je de grote ontwikkelingen in de wereld weerspiegeld

Zomaar een paar voorbeelden: De uitlekstandaard uit de jaren ‘50 – om de laatste druppel uit de yoghurtfles te halen – is een symbool voor de Wederopbouw. De lamp ‘Eclisse’ van Vico Magistretti uit 1966 staat voor de ruimtewedloop in de jaren ‘60 tussen Amerika en de Sovjet-Unie. Er kwam toen een ware spacehype op gang.

En, recenter: In de jaren ‘80 gingen we voor makkelijk: een kant-en-klare maaltijd uit de magnetron en een filmpje uit de videotheek. Vanaf de Iphone 3G uit 2008 zijn we aan onze telefoon vastgegroeid. 

De alledaagse voorwerpen vertellen ons verhaal. Het verhaal van Nederland in ontwikkeling

Museum De Voorde beheert een unieke Collectie Populair Design. Deze bestaat uit alledaagse gebruiksvoorwerpen die een impressie geven van het leven in Nederland. We zijn een van de weinige musea die dit alledaagse erfgoed verzamelen.

De voorwerpen zijn uniek in hun zeggingskracht, maar niet letterlijk uniek. Ze zijn in de regel massa-geproduceerd en zijn nog te verkrijgen via rommelmarkten, Marktplaats of handelaren. 

Waarom verzamelen wij ze dan? Mensen geven vorm aan hun leven met de voorwerpen om hen heen. De keuzes die je hierin maakt, zijn een uiting van wie je bent. Onze collectie is een belangrijke bron voor onderzoek naar en de dialoog over het dagelijks leven en onze identiteit.

Ontdek onze collectie

Plan je bezoek op de pagina bereikbaarheid.