Interview Jan Dirk van der Brug: "De plek waar je opgroeit, bepaalt toch hoe je kijkt naar de wereld"

Wie zijn jullie helden tijdens corona? Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg legde twaalf Zoetermeerse helden vast, van politieman, vrijwilliger tot zelfstandig ondernemer. De fotoserie is onderdeel van de expositie ‘Stoere Helden tijdens corona’ in Museum De Voorde. Nu het museum in mei misschien nog even open kan en de expositie weer voor publiek te zien zal zijn, vragen wij Jan Dirk over de fotoserie en zijn andere werk als fotograaf, en zo blijkt, nog veel meer dan dat.

Jan Dirk van der Burg. Door: Rogier Boogaard.

Het opvallende in het gewone

“De plek waar je opgroeit bepaalt toch hoe je kijkt naar de wereld”, Jan Dirk is opgegroeid in Zoetermeer. Hij vervolgt: “veel mensen hebben een beeld bij Zoetermeer, de eenvormigheid van de stad. Maar tussen de eenvormigheid is het heel prettig wonen. En er zijn veel contrasten. Ik denk dat mijn werk dan ook altijd gaat over de contrasten, het opvallende in het gewone. Ik bekijk het alledaagse met een andere bril. Met een knipoog.” Bekende voorbeelden van zijn werk hierin zijn de series ‘Olifantenpaadjes’ en ‘Systeemplafonds’.

Het fruitmomentje op de afdeling calculatie van Marvo Systeemplafonds. Uit: 'Nederland onder het Systeemplafond'. Door: Jan Dirk van der Burg

Alledaagse stoere helden

“Mijn leven is een sliert van toevalligheden. Omdat ik Havo had gedaan, kon ik geen geschiedenis gaan studeren en ben ik aan een opleiding journalistiek begonnen. Tijdens een stage bij het Parool ontdekte ik pas de fotografie.” Het vertellen van verhalen is gebleven, maar nu vooral met beelden. “Mijn fotoseries gaan eigenlijk altijd over verhalen van mensen. De liefde voor de mens. Zo fotografeer ik wekelijks voor Volkskrant Magazine gewone mensen met een bijzondere hobby, passie of iets anders opvallends. Gewone mensen, misschien wel de underdogs, als een bekendheid op de foto. De serie ‘Stoere helden tijdens corona’ sluit hier eigenlijk wel mooi op aan. Ik werd gevraagd door het museum om Zoetermeerders te fotograferen die tijdens de eerste lockdown wat extra hebben gedaan voor anderen. Nuchtere mensen, die hard werken voor een ander.”

Nanne. Uit: Stoere Helden tijdens Corona. Door: Jan Dirk van der Burg

Meer dan fotografie

Jan Dirk mag zich nu al twee jaar ‘Fotograaf des Vaderlands’ noemen. Eigenlijk ook een beetje met een knipoog. “Ik heb door corona verlenging gekregen, maar ik neem de titel eigenlijk niet zo serieus. Wel het belang van de fotografie. En die draag ik graag uit.” Zo organiseert Jan Dirk naast zijn fotografie ook bijeenkomsten over fotografie. “In het najaar start ik in samenwerking met Nederlands Fotomuseum een webserie over fotografie. Het gaat over begrippen als mooi, originaliteit en de neiging van fotografen om in series te werken.” Ook een fotocomedie die in voorbereiding is, gaat hierover. “Mensen kunnen helemaal overweldigd raken van schoonheid, het Stendhalsyndroom. Maar kan het ook andersom? Bedwelmd worden door het alledaagse. In een half uur ga ik het publiek ervan overtuigen dat dit kan.

Meer over Stoere Helden tijdens Corona

Meer over Jan Dirk van der Burg