Interview Karine Versluis: fotografe van portrettenserie STOER: De Verhalen

“Wie is jouw rolmodel?” Karine Versluis fotografeerde negen mensen uit Zoetermeer en omgeving voor de tentoonstelling 'STOER: De Verhalen': negen persoonlijke portretten van mensen die binnen en buiten het stereotype van stoer vallen. We spreken Karine bij haar thuis. “Wat maakt je stoer, wie vind je stoer? Wat zegt het rolmodel over wat jij stoer vindt? In deze serie persoonlijke portretten vertel ik iets over hun stoere verhaal.” De tentoonstelling is vanaf 4 juli te zien in het museum.

Karine Versluis, gefotografeerd door Rogier Boogaard

Stoere rolmodellen

“Wie waren mijn rolmodellen?” Karine vertelt over haar jeugd in Staphorst. “Ik ben er geboren, maar mijn ouders kwamen er niet vandaan. Ze zijn er gekomen voor werk en uiteindelijk zijn ze er gebleven. Ik heb er een fijne jeugd gehad, maar ik kreeg weinig mee over kunst en cultuur.” Karine is pas later fotografe geworden. Na een jaar reizen op haar 19e is ze eerst een opleiding sociaal pedagogische hulpverlening gaan doen in Nijmegen. Pas tijdens een buitenlandse stage in Barcelona is ze voor het eerst gaan fotograferen. Een ontmoeting met de fotojournalist Xavier Cervera opende haar ogen dat je dit ook als beroep kon gaan doen. Ze is een fotocursus gaan doen en vervolgens toegelaten tot de kunstacademie in Den Haag (KABK). “Ik had voorafgaand weinig idee van de fotografiewereld, maar ik voelde me er meteen als een vis in het water.”

Maatschappelijk en persoonlijk

De fotografie van Karine raakt altijd aan maatschappelijke onderwerpen. “Ik ben geen, zoals fotografen dat nog wel eens willen noemen, ‘vlieg op de wand’ wanneer ik fotografeer. Ik dompel mij echt onder in de wereld van mijn onderwerp en voel me betrokken.” De onderwerpen van Karine zijn deels ook persoonlijk, zoals de fotoserie over haar geboortedorp Staphorst en een meerjarig project waar ze aan werkt over vluchtelingen uit Debaltsevo in Oost-Oekraïne. “Debaltsevo is ook de geboortestad van mijn oma. De serie gaat over hoe vluchtelingen hun leven opnieuw moeten opbouwen nadat ze alles verloren hebben. Maar het raakt ook aan mijn roots, de weg die mijn oma heeft afgelegd naar Nederland en het leven dat ze hier heeft opgebouwd.”

Foto door Karine Versluis

'STOER: De Verhalen' in Museum De Voorde

‘STOER: De Verhalen’ sluit mooi aan op de thema’s die Karine in haar fotografie beetpakt: verhalen van mensen en hun achtergrond. Met het project STOER onderzoekt het museum de betekenis van stoer zijn en via-via is Karine gevraagd hieraan bij te dragen. “Aan de mensen die ik heb geportretteerd kan je aan de buitenkant niet zien hoe stoer ze zijn. Ik heb ze ook bewust op een neutrale manier gefotografeerd, bij hen thuis”, vertelt Karine. “Zo heb je Rania. Haar hele jeugd heeft ze doorgebracht in asielzoekerscentra. Nu komt ze op voor andere kinderen die hiernaartoe zijn gevlucht.” Alle negen personen van Stoere verhalen hebben een andere achtergrond, een eigen bijzonder verhaal. “Naast de foto vertel ik hun verhaal met een citaat, persoonlijke spullen van hen en wie hun rolmodel is. Uit de serie komt mooi naar voren hoe iedereen zijn eigen pad is gaan volgen, en dat maakt hen ook zo stoer.”

www.karineversluis.nl

'STOER: De Verhalen' is te zien van 4 juli 2021 tot en met maart 2022.

Over STOER

Plan je bezoek