Interview Remco Koers: "Echt super om in mijn eigen woonplaats in het museum werk te hebben hangen"

‘Coronaportretten’ is het werk van de Zoetermeerse fotograaf Remco Koers. Deze serie is onderdeel van de expositie ‘Stoere Helden tijdens Corona’ in Museum De Voorde. Nu het museum in mei hopelijk nog even open kan en de expositie weer voor publiek te zien zal zijn, spreken we Remco over deze serie en zijn werk als fotograaf. “Helden zijn voor mij mensen die hun eigen leven leiden. Ik ben altijd al geïnteresseerd in het pad dat mensen om mij heen bewandelen.”

Foto: Remco Koers, door Rogier Boogaard

Het is een koude donderdagochtend in april, zijn vriendin zit al in haar eerste online overleg. We gaan aan de eettafel zitten, foto’s van series waar Remco aan heeft gewerkt hangen aan de muur. “Ik heb pas op mijn 25ste mijn interesse voor fotografie ontdekt. Sindsdien is het mijn grootste passie en wil ik steeds beter worden in het vertellen van verhalen van mensen.” Deze verhalen fotografeert Remco zowel dicht bij huis alsook ver weg. Zo maakte hij een serie over Palenstein, maar fotografeerde hij ook de demonstraties in Wit-Rusland. “Ik ben daar als toerist naar toe gegaan, want alle buitenlandse pers werd het land uit gestuurd. In deze serie ben ik op zoek gegaan naar de persoonlijke verhalen en heb demonstranten een dag lang gevolgd: voorafgaand thuis, tijdens de demonstratie en weer terug naar huis.”

Coronaportretten

De serie ‘Coronaportretten’ kwam tot stand in samenwerking met Stichting Piëzo, een maatschappelijke organisatie in Zoetermeer. “Naast mijn eigen moeder die ziek is, fotografeerde ik een jongen met MS. Vanwege corona zijn zij extra kwetsbaar. Toen de directie van Piëzo de serie zag, hebben zij de link gelegd met Museum De Voorde. Echt super om in mijn eigen woonplaats in het museum werk te hebben hangen.”

Foto: Portret uit 'Coronaportretten', door Remco Koers

Zilveren Camera & ANP Jong Talent prijs

Het werk van Remco blijft niet onopgemerkt. Drie keer viel Remco al in de prijzen. Tweemaal ontving hij een prijs bij de Zilveren Camera (met een foto van een jonge vluchtelingen op Moira en een serie over graffiti-artiesten) en hij won bij ANP de Jong Talent prijs. Een mooie start als fotograaf.

In beweging blijven

Remco blijft in beweging. Nieuwe plannen zijn al in de maak. Zo wil hij graag terug naar Wit-Rusland en ook Oekraïne staat op zijn lijst. ”Zo’n fototrip naar het buitenland vergt veel voorbereiding. Alvorens ik die kant op ga, probeer ik zoveel mogelijk afspraken met mensen ter plekke al te hebben gemaakt, zodat ik ter plekke vooral bezig kan zijn met de fotografie zelf.” Het is duidelijk dat Remco niet alleen stoere mensen fotografeert, maar zelf ook stoere stappen zet als fotograaf.

Foto: Portret uit Zoetermeer, te zien in Museum De Voorde, door Remco Koers