Missie en visie Museum De Voorde

Voor-de [zelfst.nw.]: doorwaadbare plaats door water of begaanbare strook door duinen of veen. Een voorde verbindt.

Missie

Museum De Voorde laat op een verrassende en spraakmakende manier ervaren wie we zijn en waarom we de keuzes maken die we maken. Door dit inzichtelijk te maken, verbinden we mensen en dragen we bij aan meer begrip voor elkaar. Wij zijn er voor iedereen. We richten ons op een breed, sociaal en cultureel divers publiek, zowel binnen als buiten Zoetermeer.

Visie

Mensen en hun identiteit zijn de leidraad bij het ontwikkelen van tentoonstellingen en activiteiten in Museum De Voorde. Het museum is een plek waar diversiteit wordt geduid. We willen inspireren, vermaken, prikkelen, luisteren en samenbrengen. We houden bezoekers een spiegel voor en dagen ze uit om te reflecteren en de dialoog aan te gaan met anderen. Dat leidt tot herkenning, erkenning en een meer begripvolle samenleving.

De thema’s die het museum rond het onderwerp identiteit kiest, zijn spannend en spreken tot de verbeelding. Ze gaan over dat wat ons onderscheidt en verbindt. De invulling kan alle kanten op: grappig of serieus, luchtig of zwaar, bijzonder of alledaags. We schuwen de controverse niet, zijn spraakmakend en verrassend. Door deze eigenzinnige opstelling krijgt Museum De Voorde nationale aantrekkingskracht.

Museum De Voorde is gastvrij, ongedwongen en laagdrempelig. We willen dat iedereen zich er prettig en welkom voelt, we sluiten niemand uit. De medewerkers spelen hierin een actieve rol. We werken samen met vrijwilligers, ondernemers en instellingen en betrekken bewoners bij het ontwikkelen van tentoonstellingen en activiteiten.

Educatie biedt kansen om scholieren al op jonge leeftijd begrip bij te brengen voor de manier waarop mensen hun leven inrichten zoals ze doen en waarom. De lessen voor basisscholen en voortgezet onderwijs zijn interactief en prikkelend. We geven de lessen zowel op scholen als in het museum.

Museum De Voorde heeft een unieke collectie ‘populair design’ vanaf de jaren ’50 tot nu. De voorwerpen vertellen over de context waarin ze zijn ontstaan, over tijdsbesef, over Nederland in ontwikkeling, over de economische situatie en de prioriteiten van weleer en nu. De objecten vertegenwoordigen levensstijlen. We kunnen ons eraan vergapen, er om lachen en er samen over praten. Door bruiklenen levert het museum een bijdrage aan onderzoek en tentoonstellingen van andere instellingen.

Museum De Voorde is een dynamisch museum. Het tentoonstellingsprogramma bestaat voor 75% uit wisseltentoonstellingen. Daarmee en ook door het gebouw waarin het gehuisvest is, krijgt het het karakter van een pop-up museum. De wisseltentoonstellingen staan gemiddeld negen maanden tot een jaar. Ook manifesteren we ons met ludieke acties op verrassende plekken. Met extra activiteiten die aansluiten op de tentoonstellingen stimuleren we de dialoog met bezoekers.