Missie en visie Museum De Voorde

Voor-de [zelfst.nw.]: doorwaadbare plaats door water of begaanbare strook door duinen of veen. Een voorde verbindt.

De Missie

Museum de Voorde beoogt mensen met elkaar te verbinden en bij te dragen aan meer begrip voor elkaar.

Museum De Voorde kenmerkt zich door de nadruk te leggen op  de sociaal maatschappelijke kanten van alledaagse en historische onderwerpen en voorwerpen.  Het is hét museum in Nederland over identiteit en het dagelijks leven. Het museum stelt vragen met een knipoog én een serieuze ondertoon, zonder daarbij belerend te zijn. Het museum wil er zijn voor iedereen.

Het museum voert de slogan Museum De Voorde ─ over jou en mij, hier en nu.

Naast de algemene missie heeft het museum een educatieve missie om het museum intern en extern sterker educatief te ontwikkelen en profileren.

Persoonlijke ontwikkeling stimuleren door inzicht te bieden in ‘ik, jij en de wereld om ons heen’.

De Visie

Voor een meer begripvolle samenleving

Via ons publieksprogramma inspireren, vermaken en prikkelen wij het publiek en brengen hen samen. We dagen onze bezoekers uit om met zichzelf en elkaar in gesprek te gaan en zo een eigen mening te vormen. En om in de huid van anderen te kruipen en te ervaren wat ons onderscheidt en verbindt in de stad. We bieden een veilige omgeving waarin je jezelf kunt zijn. Het museum draagt zo bij aan het ontstaan van een sterkere onderlinge samenhang en begrip.

Kernwaarden

• Persoonlijk: herkenbaar voor iedereen (dagelijks leven)
  • Dichtbij: alles wat zich afspeelt in jouw directe omgeving
  • Inclusief: breed, sociaal en cultureel divers, representatief
  • Participatief: we doen het samen met onze bezoekers en de Zoetermeerders
Museum De Voorde is gastvrij, ongedwongen en laagdrempelig. We willen dat iedereen zich er prettig en welkom voelt. De medewerkers spelen hierin een actieve rol. We werken samen met vrijwilligers, ondernemers en instellingen en betrekken bewoners bij het ontwikkelen van tentoonstellingen en activiteiten.

Museum De Voorde heeft een unieke Collectie Populair Design vanaf de jaren 50 tot nu. De voorwerpen vertellen over de context waarin ze zijn ontstaan, over tijdsbesef, over Nederland in ontwikkeling, over de economische situatie en de prioriteiten van weleer en nu. De objecten vertegenwoordigen levensstijlen. We kunnen ons eraan vergapen, er om lachen en er samen over praten. Door bruiklenen levert het museum een bijdrage aan onderzoek en tentoonstellingen van andere instellingen.