TICKETS

Fris op tafel

'Fris op tafel' is verlengd t/m 30 mei

Bekijk onze pop-uptentoonstelling ‘Fris op tafel’!

In de jaren 50 en 60 was Fris uit Edam een begrip. Museum De Voorde toont in de nieuwe pop-uptentoonstelling ‘Fris op tafel’ serviesgoed van de Zoetermeerse verzamelaar Trudi Pettinga. 

Zoetermeerse Fris-liefhebber

Op menig lijstje voor de uitzet stond in de jaren 50 Fris bovenaan. Zo ook bij de Zoetermeerse mevrouw Pettinga. Zij verzamelt Fris aardewerk sinds haar verloving in 1957 tot op de dag van vandaag. Haar kleurrijke verzameling staat centraal op de tentoonstelling. Met haar verlovingsservies, Symfonie in parelgrijs, hebben we een feestelijke kersttafel gedekt. Natuurlijk zoals het heurt volgens de etiquette-regels van Amy Groskamp - Ten Have.  

Fris4kids

De tentoonstelling geeft een overzicht van de variëteit in Fris aardewerk. Leuk voor papa’s en mama’s en opa’s en oma’s, maar ook voor kinderen. In de speciale Fris4kids-hoek kun je allerlei opdrachten doen. Is een Fris-bord bijvoorbeeld zo sterk dat je er op kunt staan? Probeer het uit in Fris4kids.

Over aardewerkfabriek Fris 

In 1943 besloten vader en zoon Fris uit Edam om serviesgoed te maken dat mooi en praktisch was. De ‘Keramische Industrie Fris’ was een nieuwkomer. Het bedrijf wist zich al snel te meten met bekende aardewerkfabrikanten als Regout uit Maastricht en Royal Goedewaagen uit Gouda. 

Het succes was deels te verklaren door de economische bloei na de Tweede Wereldoorlog. Het aantrekken van Willem Hendrik de Vries als ontwerper deed de rest. Het familiebedrijf durfde keuzes te maken. Ze deden geen concessies aan de heersende smaak. Het grote publiek was toe aan iets nieuws en vond het prachtig. Fris was in Nederland de enige aardewerkfabriek die vlak na de oorlog met nieuwe moderne serviezen kwam. 

Kom je onze pop-uptentoonstelling bekijken? Reserveer hier een tijdslot.